Wat is biatlon oriëntatie?

Wat is biatlon oriëntatie?

Biatlon oriëntatie is een combinatie van drie proeven: schieten, een lint-O en een klassieke-O. De drie proeven worden opeenvolgend afgewerkt zonder tussenpauze. Sedert 1998 bestaat de IBOF (International Biathlon Orienteering Federation) die ook Europese regels heeft uitgevaardigd.

Schieten is de eerste proef. Vanaf de start moet de deelnemer zo’n 300 meter lopen om dan 10 schoten al liggend af te vuren met een klassiek biatlon luchtkarabijn (.22) op schijfjes met een doormeter van 5,5 cm. Daarna moet er tussen de 300 en 500 meter gelopen worden alvorens een tweede maal te vuren, opnieuw 10 schoten, maar deze keer rechtstaand, op schijfjes met een doormeter van 11 cm. Daarna loopt de deelnemer naar de aankomst van de schietproef die tegelijkertijd de start is van de lint-O. De totale afstand van het schietgedeelte mag maximaal 1 km bedragen. Voor elk gemist schot komen er 2 minuten straftijd bij de totale tijd.

De lint-oriëntatie is het bijzondere aan deze variante. De deelnemer moet een gemarkeerde weg volgen van ongeveer 3 km. De deelnemer heeft echter enkel de startdriehoek op zijn kaart. Vijf punten bevinden zich OP de volgweg en worden gemerkt met een blauwe vlag. De deelnemer moet de exacte locatie van deze posten aanduiden op zijn kaart. Vijf andere punten bevinden zich NAAST de volgweg. De exacte positie van deze punten moet hij bepalen vanaf de gele vlaggen. Van daaraf kunnen de posten tot op 400 meter staan. Hij kan dan natuurlijk een richting nemen met zijn kompas. Als extra hulp krijgt hij het IOF-symbool waarbij de post staat. De juiste positie moet hij op zijn kaart aanduiden door er te prikken met een naald. Hij moet ook een lijn trekken op de achterkant van zijn kaart naar het controlenummer. Voor elke millimeter dat het “prikje” verkeerd staat wordt er minuut straftijd bijgeteld bij de totale tijd met een maximum van 10 strafpunten per post.

Tenslotte dient nog een klassieke O-loop afgelegd te worden. De afstand hiervan ligt tussen de 3 en de 10 kilometer in functie van de reeks. De som van de looptijden en de straftijden bepaalt de einduitslag. Er bestaat ook een sprint en een aflossing biathlon. Er is dan GEEN lint-O en om de spanning erin te houden moeten de deelnemers een strafrondje lopen per gemist schot.