Oriëntatiesport op B-Mine: een succesverhaal dat stilaan vorm krijgt!

woensdag, 22 november, 2017 - 16:25
Algemeen nieuws
Vanaf 2018 gaan de permanente oriëntatieparkoersen digitaal en met nieuw logoAanbod van honderden leuke oriëntatie-oefeningen is klaar in en rond Park van de DirecteurDe proof of concept van de oriëntatie-app "Catchit" is meer dan geslaagdMet Lidar en OCAD12 werd B-Mine, inclusief de terril, perfect in kaart gegotenDe mapico-plaatjes doen hun intrede in Vlaanderen, te beginnen in Beringenéén van de honderden easygo-oefeningen met de sportident-ship

Met de steun van Sport Vlaanderen en de stad Beringen zette V.V.O. het voorbije jaar haar schouders onder enkele oriëntatieprojecten in en rond de B-Mine-site. Langzaam maar zeker kregen deze projecten vorm en willen we jullie graag een stand van zaken geven.

De volledige kaart van de B-Mine site is ondertussen een feit. Jos Bylemans legt op dit moment de laatste hand aan de kaart die met behulp van de digitale Lidar-data een bijna perfecte gegeoreferentieerde oriëntatiekaart is geworden. Echt een staaltje van innovatief vakmanschap en een belangrijke testcase in de toekomstige oriëntatiekaartrealisaties. KOL plant op 18/3/2018 een eerste regionale wedstrijd op deze nieuwe kaart.

Een fractie van deze kaart, nl. de zone kiosk-casino, het park van de mijndirecteur en de tenniszone werd er uit gelicht en dient als basis voor het eerste Vlaamse Mapico-POP-project. In deze zone werden in overleg met de stad Beringen en het ANB 75 verschillende oriëntatie-plaatjes geplaatst (op 3m hoogte). Alain Vandercammen, bezieler van Mapico, ontwikkelde vervolgens tientallen leuke oriëntatie-oefeningen. Deze worden de volgende weken uitgetest met verschillende doelgroepen, zodanig dat VVO en de stad Beringen begin 2018 dit vernieuwend permanent oriëntatieparkoers officieel kan in gebruik nemen.

Tegelijkertijd maakte Touching, een innovatieve app-ontwikkelaar, voor dezelfde zone met succes een proof of concept van een heuse oriëntatie-app. Straks zal "Catchit" gelanceerd worden, waardoor met een eenvoudige open street map of oriëntatiekaart als achtergrond, een digitale omloop kan geprogrammeerd worden, zonder dat men ter plaatse moet gaan. Hierdoor worden vooral veel tijd en werk gespaard en wordt oriëntatiesport toegankelijk voor iedereen met een smartphone of tablet. Hopelijk slagen we er in de Pockemon-hype met "Catchit" een nieuwe boost te geven.

Eerder berichtten we jullie al over de succesvolle lancering van easygo van Go4Orienteering enkele maanden geleden; dit viel ook bij de directie van B-Mine en de Toeristische dienst van de stad Beringen niet in dovemansoren. We kregen de belofte om na de gevaarlijkste renovatieperiode, onze plannen met betrekking tot de uitbouw van de B-Mine-site als een oriëntatiesportsite verder te kunnen realiseren. Spoedig zal VVO dus kunnen beschikken over een permanent easygo-parkoers, in open lucht en overdekt. Het plan om op de terril en tussen de honderden palen te oriënteren moeten we jammer genoeg laten varen.

Concrete plannen voor een start-to-O, een Trail-O-parcours voor rolstoelgebruikers, een tweede mapico-POP, sportdagen i.s.m. Zwembad Mijnoase, klimcentrum Alpamayo, duikcentrum Todi en de Avonturenberg, alsook een specifieke B-Mine-oriëntatie-app zijn inmiddels gesmeed en komen vanaf 2018 aan bod en tot uitwerking.

Interesse in één of ander facet, zin om het Mapico-pop eens uit te proberen of het concept van de oriëntatie-app uit te testen, de easygo te leren kennen, zowel individueel als in groepsverband, neem contact op met sonia@orientatie.org of peter@orientatie.org of via tel. 011 969 139