Scheidsrechterij...nut en/of noodzaak in oriëntatiesport?

donderdag, 16 november, 2017 - 18:35
Algemeen nieuws

Na de succesvolle lancering van de eSyGo-set, de introductie van de sportident-trainingset, en een onderdompeling in de geheimen van het digitale kaarttekenen met behulp van LIDAR en OCAD12, sluiten we de bijscholingen van VVO in 2017 af met een workshop rond jurering en controle van oriëntatiewedstrijden.

Jean-Pierre Kellens heeft jarenlange (internationale) ervaring als IOF-advisor en zal op zaterdag 9 december 2017 op het VVO-secretariaat in Beringen één en ander toelichten en uit de doeken doen.

In de voormiddag, van 10-12u, zal hij het hebben over de samenstelling van een jury en over hun plichten, welke de minimum eisen zijn voor deelname en wat en wanneer een jurylid moet doen voor, tijdens en na de wedstrijd. Er worden hiervoor enkele IOF-regels en ABSO/BVOS-reglementen besproken en toegelicht. Ook komen enkele cases aan bod.

Na de middagpauze, van 12u30-16u komt de taak van de controleur, of technisch raadgever aan bod. Welke zijn de voorschriften en de workflow voor een controle? Welke IOF regels en ABSO/BVOS regels zijn van toepassing? Zijn er verschillen in baanlegging-voorschriften en specificiteiten voor de verschillende disciplines (Lang, Middle, Sprint en Aflossing). Jean-Pierre zal ook ingaan op algemene organisatorische begeleidingsaanwijzingen, alsook het schrijven van een controleursverslag. Tevens zullen enkele voorbeelden van baanleggingen beoordeeld worden.

De bijscholing richt zich tot alle geïnteresseerden die begaan zijn met het organiseren en/of opvolgen technisch correcte oriëntatewedstrijden. Wil de oriëntatiesport kwalitatief blijven groeien, moet ze binnen de organiserende clubs kunnen steunen op enkele baanleggers, juryleden en/of controleurs, die met kennis van zaken op een snelle en correcte manier bepaalde situaties kunnen inschatten, ingrijpen en rechtzetten.

Aarzel niet en kom vrijblijvend luisteren, mee denken en discussiëren over dit belangrijke facet van onze sport.

De deelname is gratis en deelnemers verdienen door hun deelname voor hun club punten (= geld) ihk van het Jeugdsportproject Jeugd-O-lijk

Gelieve u wel aan te melden via info@orientatie.org

Van harte welkom iedereen!