Nieuwe oriëntatie-attractie in provinciedomein Kessel-lo

woensdag, 11 april, 2018 - 17:12
Algemeen nieuws

Dinsdag 10 april 2018 vond in het provinciedomein van Kessel-Lo onder ruime belangstelling de succesvolle opening plaats van het innovatieve en laagdrempelige oriëntatiespel gebaseerd op het Mapico-systeem. Het gaat om een zoekspel dat toegankelijk is voor jong en oud, maar ook en speciaal voor mensen met een fysieke en/of mentale beperking.

Met behulp van een oriëntatiekaart moet je doorheen het park op zoek gaan naar prentjes. Op die prentjes, 76 in totaal, staan bepaalde symbolen, kleuren, cijfers en/of letters. Aan de hand van combinaties ervan kan je de oplossingen vinden van een dertigtal leuke oefeningen.

De mosterd van het oriëntatiespel in Kessel-lo werd gehaald bij Mapico in Wallonië, waar promotor Alain Vandercammen meerdere Mapico-oriëntatiespelen ontwikkelde voor een aantal gemeenten en parken.

Onder impuls van Chris Addiers van oriëntatieclub Omega uit Diest werd een quasi geheel toegankelijk Mapico-oriëntatie-aanbod ontwikkeld met tientallen verschillende oefeningen. Ongeveer 75 procent van de opdrachten die de spelers moeten doen bevinden zich op de paden van het park, waardoor iedereen, ook mensen met een fysieke en/of mentale beperking, kunnen meedoen.

Gedeputeerden Walter Zelderloo en Marc Florquin van de provincie Vlaams-Brabant openden met fierheid de Vlaamse primeur. De Week van de Provinciedomeinen had deze nieuwigheid in petto voor het Provinciedomein in Kessel-Lo.

“De provinciedomeinen zijn onze uithangborden’, zegt Walter Zelderloo, gedeputeerde voor Provinciedomeinen. “Daarom blijven we investeren in infrastructuur zodat alle inwoners zich in de domeinen kunnen ontspannen in een moderne omgeving. Daarom zijn we blij dat we het nieuwe oriëntatieparcours voor kinderen met een beperking kunnen openen.”

Wellicht werd in het provinciedomein van Kessel-lo de basis gelegd van meerdere laagdrempelige en toegankelijke Mapico-parcoursen, want de belangstelling ervoor is groot. Eerder dit jaar werd er eentje geopend in Beringen-Mijn, en ook in Brugge staat er één op stapel.

Via deze link vind je een uitgebreide toelichting en kan je de verschillende oefeningen bekijken en zelfs downloaden en afprinten. Veel oriëntatieplezier!