Bijscholingen voor trainers en atleten

dinsdag, 30 augustus, 2016 - 15:33

De Vlaamse Trainersschool organiseert dit najaar enkele interessante bijscholingen voor trainers en atleten:

 

Hamstringblessures: onvermijdelijk of toch niet?

Kathelijn Polspoel
22/09/2016 – Centrum Sport Vlaanderen Brugge
17/11/2016 – Centrum Sport Vlaanderen Genk
Hamstringblessures zijn één van de meest voorkomende en meest recidiverende spierletsels in de sport. In deze workshop wordt het ontstaansmechanisme van hamstringblessures in kaart gebracht en worden preventie- en retrainingstrategieën uitgelicht. Tenslotte worden specifieke criteria aangereikt voor een veilige return to sport.
 

Het managen van emoties in (top)sport
Jan Dierens
06/10/2016 en 13/10/2016 – Centrum Sport Vlaanderen Hasselt
Twee avonden om stil te staan bij emoties en hun effect op (top)sportprestaties. Het komt er voor de competitiesporter vaak op aan om zo vaak als mogelijk in een ideale prestatietoestand te komen: een toestand waarin men presteert volgens zijn ware potentieel, waarin ‘top’ zijn geen moeite lijkt te kosten. Je zal tijdens deze bijscholing enkele technieken aangereikt krijgen om de emoties van je atleten (of van jezelf) beter te leren hanteren.

 

'Feedback' of 'Feed-forward': oplossingsgericht coachen 

Kris Perquy
24/10/2016 en 7/11/2016 – Centrum Sport Vlaanderen Hofstade
Twee avonden om dieper in te gaan op de hersenwerking van de atleet bij het aanhoren en verwerken van feedback. Aan de hand van praktische cases (vanuit de eigen ervaring) leer je als coach hoe je mind-set aan te passen van de focus op wat niet werkt naar een focus op wat wél werkt. Ook je vaardigheden in het voeren van een effectief ‘Feed-forward' gesprek zullen aangescherpt worden.

 

Relaxatietechnieken als tool voor stressmanagement

Cedric Arijs
26/10/2016 – Centrum Sport Vlaanderen Willebroek
Hoewel vele atleten (top)sport beoefenen uit passie en plezier, brengt het competitie vaak stress met zich mee. Trainers kunnen atleten reeds vroeg in hun ontwikkeling wapenen door relaxatietechnieken en –momenten in te lassen in de trainingen. Naast een algemene inleiding over stressmanagement zal er tijdens deze bijscholing vooral aandacht besteed worden aan de praktische toepassing van verschillende relaxatietechnieken aangepast aan het niveau van de trainers.   

 

Stretching: Wat? Hoe? Waarom? Wanneer?
Fabienne Van de Steene
09/11/2016 – Centrum Sport Vlaanderen Herentals

Er bestaat heel wat discussie omtrent het belang van stretching. Tijdens deze bijscholing wordt in een theoretische luik kort samengevat welke soorten stretching er bestaan en met welk doel deze stretching wordt uitgevoerd. Later wordt in een praktisch luik de stretchting van de grote spiergroepen van het onderste en bovenste lidmaat sporttakoverschrijdend uitgevoerd met aandacht voor de meest voorkomende fouten.

 

Aan de slag met een nieuwe visie op periodisering
Reinhout Van Schuylenbergh
22/11/2016 – Centrum Sport Vlaanderen Brugge

Wil je meer inzicht krijgen in hoe je het volume en de intensiteit van trainingen kan plannen om bepaalde doelstellingen te bereiken en ervoor te zorgen dat je atleet piekt op het juiste moment ? Heb je vragen over hoe, wanneer en waarom te periodiseren? Doet HITT wel een belletje rinkelen, maar wil je er graag meer over weten? Dan is deze bijscholing waar Reinout Van Schuylenbergh zijn visie geeft op periodiseren echt iets voor jou.

Meer informatie of inschrijven?